Erfpacht


Zorgeloos uw vakantiehuis kopen

Met een aankoopmakelaar koopt u met zekerheid een vakantiewoning

Neem geen risico. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat u zorgeloos en goed voorbereid uw vakantiewoning koopt. Op deze pagina geven we u alvast een aantal tips:

Weet waar u voor tekent

Was de prijs nu in- of exclusief btw? Werd de woning niet vrij op naam geleverd? Wat bedoelde de verkoper met het kettingbeding en de kosten voor de gezamenlijke infrastructuur? Voorkom deze vragen en laat u voorlichten door uw aankoopmakelaar, zo weet u precies wat u koopt. 

Breng verborgen gebreken in kaart

Verborgen gebreken kunnen behoorlijk in de kosten lopen, het herstellen van deze gebreken komt namelijk voor uw rekening. Wanneer u samen met Recravas een woning koopt en een goede bouwkundige keuring laat uitvoeren, koopt u met zekerheid. U kunt deze toekomstige bedragen zelfs gebruiken in de onderhandeling van de vraagprijs! Wat een bouwkundige keuring inhoudt en hoe u verborgen gebreken inzichtelijk maakt, leest u onder het kopje “Bouwkundige keuring".

Gehuurde grond is geen gekochte grond

U heeft uw grond gehuurd. U heeft er geen rekening mee gehouden dat de overeenkomst van de grond opgezegd kan worden. Wat moet u nu met uw woning? Wees goed voorbereid als u een woning op gehuurde grond koopt en laat vooraf informeren. Kijk ook onder het kopje “huurgrond".

Controleer vergunningen en bestemmingsplannen

“Jazeker, u kunt het hele jaar door in uw vakantiehuis wonen", vertelt de verkoper u. Klopt dat? Verdiep u bij de aankoop van uw tweede woning in de vergunningen die de verkoper zegt te hebben. De kans is groot dat u niet het hele jaar door in uw vakantiehuis mag wonen. Uw vakantiehuis voldoet waarschijnlijk niet aan de bouwtechnische vereisten van een permanente woning. Daarnaast verbiedt het bestemmingsplan mogelijk permanente bewoning in uw recreatiewoning. Laat daarom uw aankoopmakelaar vergunningen bekijken en vraag het bestemmingsplan op, zo voorkomt u een teleurstelling!

Zorg voor een gespecificeerde aankoopnota

Zorg ervoor dat u bij de aankoop een juist gespecificeerde aankoopnota krijgt. Hierin staat tegen welk percentage uw aankoop wordt belast en wat de waarde van uw woning is.

Houd rekening met dure aanvragen

U koopt onder voorbehoud van financiering. Geen risico, zo hoort u. Er is echter een probleem: u moet minimaal twee erkende aanvragen en afwijzingen door twee verschillende banken voor ontbinding aanleveren. De kosten van deze aanvragen vallen soms behoorlijk tegen, wees hierop voorbereid.

Voorkom schulden

U heeft geen rekening gehouden met de schulden van de vorige eigenaar, de verkoper heeft immers toch een aanbiedingsplicht? Nu blijkt dat de verkoper een huurschuld heeft en krijgt u de rekening hiervan. Achterstallige energiekosten, parkkosten, reparatie-en onderhoudskosten; u mag het allemaal betalen. Om dit soort hoge rekeningen te voorkomen koopt u samen met een aankoopmakelaar.

Weet wat uw ware rendement is

U heeft zich rijk gerekend: het rendement dat u in gedachten had blijkt een bruto rendement te zijn. Had u deze woning gekocht als u wist dat het rendement lager was? Zorg ervoor dat u weet welk rendement u uit uw woning haalt. Lees daarom onder het kopje “Wat is het echte rendement”.