Welke belastingregels gelden er voor recreatievastgoed?

Weet waar u aan toe bent, betaal nooit teveel

Als u in Nederland een recreatiewoning koopt, krijgt u – los van de omzetbelasting – te maken met onroerendezaakbelasting, forensenbelasting, toeristenbelasting en overige gemeentelijke lasten. We leggen het voor u uit:Antwoorden & tips

Alles wat u moet weten over belastingen • Onroerendzaakbelasting

  Eigenaren van een recreatiewoning inclusief grond betalen jaarlijks onroerendezaakbelasting. De hoogte van de aanslag wordt bepaald door de WOZ-waarde van de woning en de tarieven van de gemeente. Sinds 2007 bepalen gemeenten zelf hun eigen tarieven. Deze tarieven kunt u terugvinden op de website van de gemeente waar uw recreatiewoning staat.

 • Forensenbelasting

  Gemeenten kunnen forensenbelasting opleggen aan eigenaren van een tweede huis. Dit kan gebeuren als u in een belastingjaar meer dan 90 keer heeft overnacht in de gemeente van uw vakantiewoning. In de praktijk hanteren lang niet alle gemeenten forensenbelasting.

 • Toeristenbelasting

  Wanneer u een recreatiewoning heeft, betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente. Deze belasting betaalt u ter compensatie van de gemeentelijke voorzieningen waar u gebruik van maakt. Op de website van de gemeente van uw recreatiewoning vindt u de hoogte van de toeristenbelasting. Als u uw huis verhuurt, kunt u de toeristenbelasting doorberekenen aan uw gasten. Als u uw huis via een organisatie verhuurt, draagt deze organisatie namens u de toeristenbelasting af.

 • Overige gemeentelijke lasten

  Naast bovenstaande heffingen betaalt u als woningeigenaar ook waterschapslasten en afvalstoffenheffing (huisvuil) aan de gemeente. Ook hier verschilt het tarief per gemeente. Kijk voor de actuele tarieven op de website van de gemeente waarin uw recreatiewoning staat.

"Heeft u een aanslag forensenbelasting ontvangen? Weet dat u bezwaar kunt maken. Op internet vindt u voorbeelden van bezwaarschriften."

Bas van recravas uw aankoopmakelaar voor recreatievastgoed

Welke situatie geldt voor u?

Een aankoopmakelaar voor uw vakantiehuis levert altijd iets op

Onderhandelen over de prijs van een vakantiewoning

Belastingregels buiten Nederland

Koopt u een tweede woning buiten Nederland? Dan gelden er weer andere regels. Ieder land heeft zo zijn eigen wet- en regelgeving op het gebied van vastgoed. 

Wij kennen de markt in Nederland en daarbuiten. Recravas helpt u ook met uw belastingvraagstukken wanneer u een woning in het buitenland koopt.


"Wilt u weten welke belastingen u gaat betalen na de aanschaf van uw tweede woning of vakantiehuis? Neem contact met ons op"

Neem contact op met de aankoopmakelaars van Recravas

 

 

 

 

Maak direct een afspraak

Koop met rust en zekerheid. Onze aankoopmakelaars zorgen ervoor.


Waar kunnen wij u mee helpen?
Recravas balk