4


Er is een groeiende trend gaande als het gaat om investeren in vakantiehuizen. Zeker sinds Corana kiezen veel mensen ervoor om hun spaargeld als investering in een tweede huis te stoppen. Een enorme toename in aanbod vakantiehuizen huren op de grootste aanbied portalen laat dit zien.

Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders graag investeren in vakantiehuizen in eigen land. Niet alleen Nederlanders investeren in eigen land, veel Europeanen hebben de voorkeur voor een investering in hun eigen land. Zo kiest namelijk 92% van hen voor een tweede woning in het land waar zij zelf vandaan komen.

Als we het hebben over investeren in het buitenland staan Nederlanders bovenaan. Zo investeert maar liefst 26% van de Nederlanders in een tweede woning in het buitenland. Onze zuiderburen volgen ons met 24% en de Duitsers staan op een derde plek met ‘slechts’ 10% aan buitenlandse huisinvesteringen.

Er zijn ook Europese landen bij wie de vakantiehuizen bijna compleet in handen zijn van investeerders uit eigen land. Zo hebben de Belgen 90% van hun vakantiehuizen in eigen bezit, in Zweden is dit 92%. Deze percentages zijn nog relatief laag als je het vergelijkt met Kroatië (94%), Denemarken (97%) en Duitsland (98%).

 

Wie investeert waar?

 

La Douce France

De meeste investeringen door Nederlanders worden gedaan in Frankrijk. De aantrekkelijke verhuur opbrengsten in combinatie metveel fiscaal voordeel zorgen hier al decennia lang voor. Nederlanders bezitten 8 % van het totaal aantal vakantiehuizen in Frankrijk!

Wat zijn de andere landen na Frankrijk

Na Frankrijk zijn Oostenrijk, Duitsland, Spanje en België de landen, in die volgorde, waar Nederlanders investeren.

Wie bezitten de vakantiehuizen in Nederland?

Ook in eigen land is investeren in vakantiewoningen populair, de meeste vakantiehuizen zijn in het bezit van Nederlanders opgevolgd door Duitsers, die 12,3% van de vakantiehuizen in hun bezit hebben. Slechts een klein deel (0,7%) is in bezit van Belgen. “Investeren in recreatie vastgoed is altijd een goede keuze. Zeker in tijden van onzekerheid”.

De pandemie heeft dat bewezen. Veel toeristen boekten 2021/2022 een vakantieverblijf in een vakantiehuis, een trend die stevig blijft doorzetten. Ook nu hebben verhuurders goede rendementen. Vakantiehuizen zijn gemeengoed geworden. Ze bieden een goede financiële zekerheid voor het spaargeld.”