Een eigen vakantiehuis


De recreatiemarkt zit enorm in de lift. In de afgelopen periode werden maar liefst 4300 vakantiewoningen in Nederland verkocht. Het aantal vakantiewoningen dat verkocht wordt ligt daarmee hoger dan het aantal vakantiewoningen dat gebouwd wordt. De gemiddelde vraagprijs ligt in Nederland net iets onder de € 200.000. Daarbij merken we wel op dat er veel verschillen tussen de provincies zijn. Brabant en Drenthe kennen de laagste gemiddelde verkoopprijs. In Brabant zien we dan weer wel een stijging in de vraag waardoor we verwachten dat de prijzen daar zullen gaan stijgen. Op de Veluwe ligt de gemiddelde vraagprijs net boven de € 100.000 terwijl de kustgebieden de kroon spannen met een gemiddelde verkoopprijs ruim boven de € 200.000.

De vraag naar woningen onder de € 100.000 was al hoog maar nu zien we ook dat de vraag naar vakantiewoningen in het hogere segment steeds meer toeneemt. Dat heeft weer invloed op de gemiddelde verkooptijd van een vakantiewoning. De meeste vakantiewoningen staan iets langer dan 1 jaar te koop. Een kwart van de vakantiewoningen wordt pas na drie jaar. Deze verkocht. Deze doorlooptijden nemen in rap tempo af nu de vraag groter is dan het aanbod. Een uitzondering hierop lijkt de Veluwe te zijn. Daar bedraagt de gemiddelde verkooptijd ruim 430 dagen. Ruim meer dan het landelijk gemiddelde. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. 

Vakantiewoningen in Nederland zijn over het algemeen ruim te noemen. Het gemiddeld vloeroppervlak bedraagt 71m². Een recreatiekavel is gemiddeld zo'n 400m² groot.

Nu zou je verwachten dat de situatie rondom Covid19 invloed heeft op de verkoop van recreatiewoningen. Dit is echter niet terug te zien in de verkoop van recreatiewoningen. Veel mensen stoppen hun geld nu liever in stenen dan dat zij gaan beleggen op de beurs. Maar ook de lage spaarrente is van invloed op deze keuze.