Verzekeren van recreatiewoningen


Indien een recreatiewoning gekocht wordt is het belangrijk dat er een opstal- en een inboedelverzekering wordt afgesloten. Dat houdt in dat de verzekering brand- en waterschade, de gevolgen van een blikseminslag, ruitschade en diefstal dekt. Zorg er altijd voor dat u goed bent verzekerd.

Recreatiewoningverzekering: opstal

Met de recreatiewoningverzekering wordt meestal uitsluitend een opstalverzekering bedoeld. Met deze verzekering wordt de schade gedekt die aan het pand wordt toegebracht als gevolg van een inbraak, storm of brand. Dit betreft de zogenaamde basisdekking, die verder uitgebreid kan worden om ook dekking te bieden aan andere risico's. 

De recreatiewoningverzekering als opstalverzekering is verplicht indien er een hypotheek op de recreatiewoning rust. De basisdekking van de recreatiewoningverzekering kan worden uitgebreid met dekking tegen risico's als schade door smeltwater, regen, water dat uit de waterleiding het huis binnenstroomt en aanrijdingen. 

De meest uitgebreide dekking van een recreatiewoning heeft betrekking op alle plotselinge gebeurtenissen, die onvoorzien zijn. Overigens kunnen bij de verzekeringsmaatschappijen onderling verschillen worden aangetroffen met betrekking tot de uitgebreidheid van de dekking, de premies en het eigen risico en kunnen er ook bijzondere voorwaarden gelden. 

Bijvoorbeeld als er een recreatiewoning wordt verzekerd met de meest uitgebreide dekking, dient de recreatiewoning van steen te zijn gebouwd en voorzien te zijn van een houten dakbedekking. Ook kunnen de verzekeringsmaatschappijen gebruik maken van uitsluitingen zoals houten recreatiewoningen die zich bevinden op onbewaakte terreinen of recreatiewoningen op het strand.

Recreatiewoningverzekering: inboedel

Bij een recreatiewoning is er sprake van een inboedel wanneer er onder meer meubels, keukengerei, tuinmeubelen en bv fietsen bij behoren. De inboedel kan worden meeverzekerd bij het afsluiten van een recreatiewoningverzekering. Er wordt dan onder meer dekking geboden aan de financiele gevolgen die ontstaat als gevolg van inbraak of brand in de recreatiewoning. De inboedel is verzekerd tegen gelijke risico's als waartegen de recreatiewoning zelf verzekerd is. De recreatiewoning kan dus verzekerd worden voor de opstal en de inboedel. 

Scherpste premie 

U kunt uw eigen onderzoek het beste volgens een stappenplan gestalte geven. Indien u een onafhankelijke tussenpersoon hebt ingeschakeld voor uw verzekering: vraag een offerte aan voor een opstal- en inboedelverzekering van uw recreatiewoning. Indien u geen gebruik maakt van een onafhankelijke tussenpersoon, informeert u dan bij uw eigen verzekeraar of zoekt u op het internet naar aanbieders van verzekeraars voor recreatiewoningen. 

Dat kan bijvoorbeeld via Google met een zoekopdracht als "verzekeringen tweede woning" of "verzekering recreatiewoning". U zult diverse zoekresultaten zien verschijnen. Kijkt u ook eens bij Independer of recreatieverzekeringen.nl. U hebt het onderwerp "verzekering recreatiewoningen" gevonden. U komt dan meestal op een pagina terecht waar u de premieberekening kunt vinden. 

Kiest u voor de meest uitgebreide dekking, de informatie hierover staat meestal onder het kopje "alles". U vult de bouwwijze in (steen, kunststof of hout) en vervolgens indien aanwezig verhuur ja/nee. Hier ja invullen. Opgelet: bij sommige verzekeraars is de combinatie alles en huur niet mogelijk. Soms verschijnt een waarschuwing, soms verschuift de dekking automatisch naar de uitgebreide dekking of de standaarddekking. 

 

NB: In deze gevallen is er vaak sprake van extra premie waar geen enkele extra dekking tegenover staat! Recravas  heeft veel ervaring opgebouwd met verzekeraars. Vraag er gerust naar!