Direct taxeren


Uw vakantiewoning goed verzekeren is belangrijk. Dat een Nederlandse polis een betere dekking geeft dan bijvoorbeeld een Spaanse of Franse, lijkt misschien een boude bewering. Toch is dit vrijwel altijd het geval.

Product: betere dekking met Nederlandse polis

Wij Nederlanders zijn een verwend volk als het gaat om opstal- en inboedelverzekeringen. Dekking tegen alle van buiten komende onheilen (all risks”) is immers de norm. Deze dekkingsvariant is in het buitenland echter meestal onbekend. Op een moderne Nederlandse brandverzekering is eigenlijk iedere vorm van schade gedekt en de uitkering door de verzekeraar is veelal gebaseerd op nieuwwaarde. Hoe anders is het vaak in veel Europese landen: een beperkte dekking op basis van benoemde gevaren”, een waslijst aan dekkingsbeperkingen en gemaximeerde uitkeringen, en vaak een aftrek wegens ouderdom. Met polisvoorwaarden die niet in uw moedertaal gesteld zijn. In de praktijk leidt dat vaak tot ongemakkelijke discussies met een tussenpersoon en de verzekeraar. Maar daar komt u pas achter als het kwaad geschied is en u een schadeclaim hebt ingediend bij de buitenlandse maatschappij.

Prijs: goedkoop is duurkoop

Wij Nederlanders scheppen graag op over de lage rente op onze hypotheeklening of de bodempremie voor onze autoverzekering. De kwaliteit van het product komt vaak op de tweede plaats. Terwijl alle waar is naar zijn geld” toch een oer-Hollands gezegde is. Wanneer u uw Franse villa met een geschatte herbouwwaarde van 750.000 voor 350 per jaar verzekert bij een Franse verzekeraar, kunt u niet verwachten dat u een polis krijgt van het kaliber dat u in Nederland gewend bent.

Prestatie: service en ondersteuning bij schade

Een schadegeval is de lakmoesproef: pas dan weet u of de verzekering die u ooit afsloot doet wat u ervan verwacht, namelijk snel en geruisloos de schade vergoeden. Maar wat niet in de kleine lettertjes staat, is wat er gebeurt als u alarm slaat. Wie moet u benaderen als u daadwerkelijk een blikseminslag hebt gehad en alle elektrische apparatuur de geest gegeven heeft? Wat is stormschadein het Italiaans? Hoe handelt u bij een forse waterschade? Wie mag u wanneer inschakelen? Moet er eerst een schade-expert komen kijken of mag u meteen een aannemer bellen?

Bij een schade krijgt u te maken met de taalbarrière, de bereikbaarheid van uw lokale assurantieadviseur en, last but not least, de lokale assurantiefolklore”. Wat als uw polis een naturaverzekering blijkt te zijn en uw tussenpersoon zonder uw medeweten een reparateur in schakelt? Of uw Franse woning staat op een van de monumentenlijsten en een architect die de Franse overheid heeft aangewezen, gaat zich bemoeien met het schadeherstel?

Natuurlijk biedt een Nederlandse polis niet op alle punten uitkomst. Maar zoals u ziet kan zon polis op het gebied van product, prijs en prestatie in veel gevallen de concurrentie met het buitenlandse aanbod gemakkelijk aan.

Maak dus een bewuste afweging wanneer u uw buitenlandse vakantiehuis gaat verzekeren, zodat uw tweede huis u écht de fijne jaren gaat brengen die u zo zijn gegund